Конкурси и награди

НАГРАДА ЗА ГСГП „ЗЛАТНА ЕСЕН“ С ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ ИВАН РАДЕВ

4.09-6.09.2020 г.- гр. КИТЕН
НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНА ЕСЕН“
………………………………………………………………………………………………………

НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНА ФОЛКЛОРНА СРЕЩА ,,АВТЕНТИЧНОСТ И СЪВРЕМИЕ "- ПОПОВО

В Националната  фолклорна среща "Автентичност и съвремие", състояла се на  27,28,29 септември, 2019 година в  град Попово  взеха участие 311 певчески и танцови  състава. Сред тях са и Фолклорна група „ДОБРУДЖА“ при НЧ „Доростол-1870“ с художествен ръководител Пламен Калчев и административен отговорник Мария Христова. Директорът на  фестивала Петър Кирилов споделя, че фестивалът е един от най- престижните , а всички участници се оценяват от  комисии, в които вземат участие 15 наши изтъкнати изпълнители и преподаватели и по народно пеене и фолклор.
Затова са ценни наградите на ФГ „Добруджа“ от участието в този фестивал. Първите места са за групата като цяло, за танцовите изпълнения и на Руси  Стефанав - изпълнител на български народни песни и  участник в групата.
Да им са честити и нека бъдат стимул за нови постижения през този творчески сезон!

Медали за Клуб по спортни танци „Импресия”

 Децата от Клуб по спортни танци „Импресия”, с худ.ръководител Наташа Кунева, взеха участие в ХVІІ открит турнир по спортни танци „Купа Шумен, 2017”, който се проведе на 21 октомври. Компетентното жури даде висока оценка на нашето участие и присъди златни, сребърни и бронзови медали в съответните категории на талантливите ни танцьори.

 

Първа награда за Народен хор при Ансамбъл "Силистра"

От 21 до 24 септември 2017 се проведе Национален фолклорният фестивал „Море от ритми”, организиран от Сдружение с нестопанска цел „За Балчик”, гр. Балчик с изключителната подкрепата на Община Балчик под патронажа на Кмета г-н Николай Ангелов  и съдействието на партньори и спонсори.
   Народният хор при Ансамбъл "Силистра" , с ръководител Йорданка Димова, взе участие в третия ден на фестивала в раздел "Обработен фолклор - народни хорове над 18 години", като се представи пред публика и жури с две песни, обработка на Петър Крумов.
  Жури в състав -  проф. Даниела Дженева, проф. Антон Андонов, д-р  Денислав Кехайов, доц. д-р Николай Тодоров Ников оценяваше изпълненията в различните категории, като на певиците и певците от Ансамбъл "Силистра" бе дадена най-висока оценка - Първа награда в раздел  "Обработен фолклор - народни хорове над 18 години" .

Група за стари градски песни “Златна есен” с успешно представяне на Черноморски събор-гр.Китен,2017

От 30 август до 4 септември 2017г. в гр.Китен се проведе 14 Черноморски събор „Евро фолк-2017”. Фестивалът е част от Музикални празници Евро фолк и се провежда под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ, официален партньор на ЮНЕСКО.
Групата за стари градски песни „Златна есен” , с худ.ръководител Йорданка Димова и корепетитор Николай Николов,  участва в конкурсната програма в първия ден на фестивала и бе отличена със званието „Лауреат – Първа степен” от компетентното жури, като заслужено спечели аплодисментите на фестивалната публика със своите изпълнения.

Фолклорна група „Добруджа” с I награда от Седми национален събор за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее ” 2017

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE <![endif]-->

Фолклорна група „Добруджа” при читалище „Доростол-1870”, гр.Силистра, взе участие  в Националния събор "Тополи пее и се смее", като се представи убедително във всички категории  - певчески групи, словесен фолклор, ревю на автентични костюми, индивидуални изпълнения на хумористични песни.

Тазгодишният VII Национален Събор за автентичен фолклор "Тополи пее и се смее"- 2017г. , организиран от Община Варна и кметство Тополи бе посветен  на 90- годишнината от създаването на читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1927”, с.Тополи. Съборът бе с конкурсен характер, като всички участници  от страната, гостуващите състави от гр.Рени, Украйна и гр.Солун,Гърция, се представиха с автентични костюми  и  с репертоар, по категории  и възрастови групи.  Журито на Седмия национален събор "Тополи пее и се смее-2017”  бе в състав  :  доц.д-р Лидия Петрова– директор на Етнографския музей в гр.Варна – Председател; Атанас Илиев – композитор, фолклорист и диригент на хор за народно пеене „Цветница”,удостоен с награда Варна през 2015 год. ; Иван Демиров – поет, автор на текстове за народни песни, част от които специално за ансамбъла за автентичен фолклор от с. Тополи;Петър Златев – хореограф-педагог, р-л на мажоретен състав при Общински детски комплекс , гр.Балчик, носител на сребърна и златна значка на Съюза на музикалните и танцови дейци. Съборът бе с конкурсен характер, в две възрастови групи.

Силистренската група за автентичен фолклор „Добруджа” с музикален ръководител Пламен Калчев и организатор Мария Христова  привлече вниманието на журито и публиката със своите изпълнения  и автентични костюми, съхранявани повече от 120г.

Журито присъди  I награда за цялостно представяне на ФГ”Добруджа” и I награда  за индивидуално изпълнение на Руси Стефанов. Със своето участие група „Добруджа” отново популяризира песни и хумор, народния бит и фолклорното богатство на Добруджа.

 

Пет награди за балет „Лиденс” от единадесетото издание на Международния балетен фестивал „Танцуваща река”

На 8-ми април Балет „Лиденс“ при НЧ“Доростол – 1870“ участва в провелото се  единадесето издание на Международния балетен фестивал  „Танцуваща река”.Организатор на събитието беше Общински младежки дом Русе.


Тази година броят на участниците достигна своя връх - 813 малки и големи танцьори. Фестивалът се проведе в две зали – в категория „соло” и „дует” изпълненията бяха в зала „Русе”, а малките и големи групи от подготвителна, първа, втора и трета възрастова група танцуваха на голямата сцена в Доходното здание. Тази година участие взеха 23 състава от България и 6 от Румъния, които изпълниха общо 247 танца.
Компетентно жури в три състава от изявени имена в балета и изкуството оцени изпълненията на участниците. Наградите бяха раздадени от г-н Мариан Савов – директор на ОП „Русе арт”, г-жа Красимира Николаева – директор на Общински младежки дом Русе, г-н Валери Миленков – солист в балет „Арабеск” и г-жа Мария Касабова – солистка в балет „Арабеск”.
Децата от Балет „Лиденс“ се представиха достойно като изиграха 12 танца, подкрепяни от много фенове и родители.От тях отличени са:

Първа награда за талантлива певица от ДФФ"Добруджанче"

Младата певица от ДФФ"Добруджанче", с вокален педагог Дариела Георгиева, Глория Георгиева се завърна с Първа награда в раздел "Народно пеене" от конкурса "Децата на България пеят, танцуват и рисуват", проведен на 11 и 12 март в гр.Шумен.
Конкурсът се организира съвместно с Училищното настоятелство при СОУ „Сава Доброплодни”, Народно читалище „Добри Войников”, Народно читалище „Тодор Петков”, Музеен комплекс „Панчо Владигеров”, Младежки дом - гр.Шумен и се осъществява с медийното партньорство на БНР и БНР – Радио Шумен.

НЧ „ Доростол – 1870 г.” с награди от фестивала „ Сцена под липите” 2015 в село Николово

С чаша липов чай и медовина на 13 и 14 юни започна второто издание на Фестивала „Сцена под липите” в лесопарка на с. Николово. Зам.-кметът Наталия Кръстева поздрави всички участници и пожела тази инициатива да стане ежегодна. Във фолклорното надпяване и надиграване показаха талант и умения 66 състава от цяла Северна България и Русенска област. Те представиха пред многобройната публика както автентични народни песни и танци, така и съвременни хореографии и аранжировки. И най-малките, и най-големите самодейни артисти разкриха с майсторство и любов прекрасния и уникален български фолклор, неговото богатство, неповторимост и неувяхваща сила. Изпълненията бяха оценявани от компетентно жури с председател етномузиколога Людмила Григорова и членове известния хореограф Велико Паличев и кмета на Николово  Мария Генова. Фолклорна група "Добруджа", Група за автентични танци и индивидуалният изпълнител Руска Боева получиха грамоти и плакети за отличното си представяне във второто издание на фестивала "Сцена под липите". Те бяха удостоени с награди за популяризирането на българския фолклор и за прекрасните изпълнения, с които впечатлиха публиката и журито.

Дует „ Обич ” с награда от фестивала за шлагерна и стара градска песен „ Подари ми море” 2015

Третото издание на Фестивал на старата градска и шлагерна песен „Подари ми море" се проведе на 6 и 7 юни в с. Крапец, община Шабла. Целта му е да се популяризират и съхранят традициите на българската шлагерна и стара градска песен, което ще допринесе за създаване на приемственост между поколенията изпълнители.

Фестивалът "Подари ми море" се организира съвместно от общините Шабла и Генерал Тошево, народните читалища „Светлина" Генерал Тошево, „Отец Паисий" с. Спасово, „Зора" Шабла и хотелски комплекс „Яница" - с. Крапец и е от конкурсен характер.

За поредна година музикалният форум събра над 30 изпълнители и групи от цялата страна, които се представиха с  емблематични шлагерни и стари градски песни.

В този фестивал взе участие и Дует „ Обич ” – Анна Терзиева и Тодор Скорчелиев при НЧ „Доростол–1870 г.”, гр.Силистра.  За своите прекрасни изпълнения  на песните: „Зора е ” и „ Обич ”, те получиха грамоти за участие, плакет и първа парична награда.

С мелодичните и весели песни, които са истински храм за запазване на българската култура и национален дух, дует „ Обич ”, радват истински сърцата и душата на своите почитатели, като им въздействат как да живеят по достойно и щастливо.

Syndicate content