Смесен хор „Седянка"

СЪБОР НА ХОРОВЕТЕ ОТ КРАЙДУНАВСКИТЕ СТРАНИ

 

    От летописа на НЧ „ДОРОСТОЛ -1870“ и  СХ  „СЕДЯНКА“

…………………………………………………………………………………….........................................................

УЧАСТИЕ НА СХ „СЕДЯНКА“ В ОНЛАЙН КОНКУРС

                  Участие в онлайн конкурс „Рождественски онлайн концерт“ в СОФИЯ-район „ОБОРИЩЕ“ на Смесен хор „СЕДЯНКА“ при Народно читалище „ДОРОСТОЛ-1870“, с диригент Лидия Кулева.

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА СХ „СЕДЯНКА“ И ГРАДСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР


Коледното настроение   сред силистренци се поддържа и с богата концертна програма  на силистренските художествени състави. На 17.12.2019 г. своята празнична програма поднесоха  Смесен хор "Седянка" с диригент Лидия Кулева и на Градски духов оркестър с ръководител Йордан Георгиев.

УЧАСТИЕ НА ХОР „СЕДЯНКА“ В IV-ия Национален хоров фестивал „Академик Петко Стайнов“ В ГР. КАЗАНЛЪК

Текст: Йордан Георгиев
В град Казанлък в местния Исторически музей-галерия „Искра“ с участието на Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева при Народно читалище „Доростол“ Силистра премина IV-ият Национален хоров фестивал „Академик Петко Стайнов“ (30.11.-1.12.2019). Проявата бе част от XVIII-ите Музикални празници „Петко Стайнов“ и в нея се включиха 10 формации от България (София, Русе, Стара Загора, Балчик и Казанлък) и от Гърция (два състава от Дидимотихо).
Фестивалът премина в две части – предобедна и вечерна. Отличието на Фондация „Петко Груев Стайнов“ – за най-добро изпълнение на творба на Маестрото, родом от столицата на Долината на розите и на тракийските царе, бе присъдено на Галина Луканова, диригент на Хор „Света Параскева“ към Националната художествена академия София, наследник на школата на Петя Павлович, също казанлъчанка родом, и на чиято 80-ата годишнина бе посветен фестивалът.
За отбелязване – съпричастност към честванията прояви нейната дъщеря проф. Теодора Павлович – председател на 4-членното жури на фестивала. Под диригентството й бе изготвено общо изпълнение на Стайнова творба с участието на всички хорови формации – то прозвуча на финала на концерта, за да бъде „чуто“ и от творбите в музей галерията за изобразително изкуство (създадени през 1901 г.). Сред тях и автопортрети на казанлъчански автори – професор Ненко Балкански и академик Дечко Узунов, заедно със събратята им по перо като Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора и др.
Специалната награда на община Казанлък за най-добро представяне бе присъдена на Смесен хор „Черноморски звуци“ от град Балчик, участвал с интересна и раздвижена програма. При закриването Сребра Касева, началник на кабинета на кмета, заяви: „Искаме всеки българин да познава творчеството на Петко Стайнов“. Неговият дом в града е къща музей от 2002 г. насам. Роден е преди 123 години и е един от основоположниците на българската национална композиторска школа, създал български симфонични образци, пионер на хоровата балада в родната музика.
Фестивалният директор Младен Станев, който е и диригент на Смесен хор „Петко Стайнов“ – Казанлък, бе награден с икона на Доростолските мъченици, осветена от Негово Светейшество патриарх Неофит, в знак на благодарност за поканата към силистренци да покажат традициите на Крайдунавска Добруджа в хоровото пеене. При това в навечерието на 2020 година, когато се навършват 110 години от първото издание на първия по рода си у нас и на Балканите Събор на хоровете от крайдунавските градове/страни, проведен през м. май 1910 г. край река Дунав в Силистра.

Силистренският хор „Седянка” спечели „Бронзов медал” в град Оломоуц

Силистренският хор „Седянка” при НЧ „Доросол” спечели „Бронзов медал” в една от десетте категории на 47-ия Международен хоров фестивал в Република Чехия, проведен в град Оломоуц – скритата перла на Европа
Под диригентството на Лидия Кулева добруджанските певци изпълниха песни от различни музикални епохи, сред които и образци на разработки на български народни песни, които станаха част от конкурсната програма.
В различните прояви в столицата на някогашна Моравия прозвучаха също възрожденският химн „Върви, народе, възродени”, както и регионалният „О, Добруджански край”. Близо 30 състава от 14 страни се конкурираха в надпреварата, включена в праздника на града, един от най-интересните в архитектурно отношение в Средна Европа.
Главната награда спечели студентска формация от град Шчечин, Република Полша, а тяхна най-голяма конкуренция бяха младежки хорове от няколко европейски страни, както и от Малайзия.

Смесен хор "Седянка" с поредна награда от участието си в конкурса за православна хорова музика „Св. св. Кирил и Методий“

В този конкурс смесен хор  „Седянка“ с диригент Лидия Кулева участва за втора година. При голяма конкуренция  и тази година хоровата формация се класира на трето място. Конкурсът се провежда в село Медовина и град Попово и се реализира със съдействието на едноименната община и на Русенска митрополия с благословията на Св. синод на БПЦ. Инициатор и вдъхновител на фестивала, посветен и на 159-ата година на първия храм в селото, носещ името на “Св. Архангел Михаил”, е младият певец Петър Кирилов, който е и директор на проявата. Партньори са кметството, СНЦ за фолклор “Цветница” и храм “Успение Богородично” – град Попово, където бе концертът на лауреатите. В програмата на фестивала бяха включени традиционни църковнославянски и византийски песнопения, представени от църковни и светски хорове (до 18 и над 18 г.) в разделите "хармония" и "мелодика", вкл. представени от индивидуални участници (общо 330 души от 14 общини от областите Силистра, Русе, Хасково, София, Стара Загора, Пловдив, Ловеч, Добрич).

Най-голямата награда отиде при църковен хор от Пловдив, а първи в групата на формации над 18 г. е хор от Казанлък. При по-младите пръв е хор от Русе, като втори е девически хор от Гюргево, Румъния, единствен чуждестранен участник. Православният поповски песенен фестивал е четвъртият по рода си в страната – останалите са в София, Поморие и Габрово/Троян.

 

<!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <![endif]-->

Предстоящо участие на хор "Седянка"

Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол-1870" - гр. Силистра с предстоящо участие в Национален фестивал на коледната и новогодишната песен"- Хасково -14-16.12.2018 г.

<!--[if gte mso 9]> 12.00 <![endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <![endif]--><!--[if gte mso 9]> 12.00 <![endif]--><!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <![endif]-->

Syndicate content