УЧАСТИЕ НА ХОР „СЕДЯНКА“ В IV-ия Национален хоров фестивал „Академик Петко Стайнов“ В ГР. КАЗАНЛЪК

Текст: Йордан Георгиев
В град Казанлък в местния Исторически музей-галерия „Искра“ с участието на Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева при Народно читалище „Доростол“ Силистра премина IV-ият Национален хоров фестивал „Академик Петко Стайнов“ (30.11.-1.12.2019). Проявата бе част от XVIII-ите Музикални празници „Петко Стайнов“ и в нея се включиха 10 формации от България (София, Русе, Стара Загора, Балчик и Казанлък) и от Гърция (два състава от Дидимотихо).
Фестивалът премина в две части – предобедна и вечерна. Отличието на Фондация „Петко Груев Стайнов“ – за най-добро изпълнение на творба на Маестрото, родом от столицата на Долината на розите и на тракийските царе, бе присъдено на Галина Луканова, диригент на Хор „Света Параскева“ към Националната художествена академия София, наследник на школата на Петя Павлович, също казанлъчанка родом, и на чиято 80-ата годишнина бе посветен фестивалът.
За отбелязване – съпричастност към честванията прояви нейната дъщеря проф. Теодора Павлович – председател на 4-членното жури на фестивала. Под диригентството й бе изготвено общо изпълнение на Стайнова творба с участието на всички хорови формации – то прозвуча на финала на концерта, за да бъде „чуто“ и от творбите в музей галерията за изобразително изкуство (създадени през 1901 г.). Сред тях и автопортрети на казанлъчански автори – професор Ненко Балкански и академик Дечко Узунов, заедно със събратята им по перо като Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора и др.
Специалната награда на община Казанлък за най-добро представяне бе присъдена на Смесен хор „Черноморски звуци“ от град Балчик, участвал с интересна и раздвижена програма. При закриването Сребра Касева, началник на кабинета на кмета, заяви: „Искаме всеки българин да познава творчеството на Петко Стайнов“. Неговият дом в града е къща музей от 2002 г. насам. Роден е преди 123 години и е един от основоположниците на българската национална композиторска школа, създал български симфонични образци, пионер на хоровата балада в родната музика.
Фестивалният директор Младен Станев, който е и диригент на Смесен хор „Петко Стайнов“ – Казанлък, бе награден с икона на Доростолските мъченици, осветена от Негово Светейшество патриарх Неофит, в знак на благодарност за поканата към силистренци да покажат традициите на Крайдунавска Добруджа в хоровото пеене. При това в навечерието на 2020 година, когато се навършват 110 години от първото издание на първия по рода си у нас и на Балканите Събор на хоровете от крайдунавските градове/страни, проведен през м. май 1910 г. край река Дунав в Силистра.